Când lucrurile s-au oprit din firescul lor Diana a avut impresia unei farse, atât de imposibilă părea situația în care toate evenimentele să se amâne cu un an. Dar cu viziunea unui 2021 cu nunți mai mici dar mai de calitate, anul acesta a mutat focusul către florăria Bliss și livrări, bucurându-se că oamenii aleg să ofere mai multe flori, parcă pentru a micșora distanța dintre ei. Și-n fiecare buchet Diana pune tot optimismul ei și bonus, o doză de energie.
Când ți-ai dat tu seama că 2020 nu va fi un an previzibil?
În momentul în care a trebuit să stau cu copii acasă și mi-a fost clar că absența mea din florărie o să îmi afecteze afacerea. Atunci mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Când s-a decretat starea de urgență, colega mea a răcit, și chiar dacă a fost doar o banală răceală, am realizat că nu pot să risc sănătatea nimănui, așa că am închis.
Următorul șoc a fost când nu mai venea marfa prospătă din Olanda și apoi când am început să vorbesc cu miresele. Într-o zi, de la 8 dimineața a început să sune telefonul și am avut 5 amânări. Și dacă la început chiar nu am crezut că se vor amâna nunțile, acum știu sigur că anul acesta nu se vor mai face. Dar a fost greu pentru mine.
Și cum ați supraviețuit în această perioadă?
Am ținut florăria închisă până au revenit florile din Olanda și am luat ce am putut de la producătorii locali. Cu o săptămână înainte de Paști am început să venim câteva ore pe zi pentru a face buchetele pentru comenzi. Am început atunci să facem livrări fiindcă nu am putut spune : “Nu pot să îți fac flori, nu poți să o bucuri pe mama ta, îmi pare rău!”.
Ce s-a schimbat după redeschidere?
Cred că pandemia ne-a întors la codul bunelor maniere unde scrie că e frumos să duci o floare când mergi în vizită. Sau că o floare ține loc de “La mulți ani!”, de încurajare, de felicitare. Și faptul că oamenii aleg să trimită din ce în ce mai multe flori mi-a dat o energie bună să pot continua.
Cum a fost pentru tine personal această perioadă?
La început nu am crezut nimic. Îmi amintesc ca vorbeam cu o prietenă și mi-a spus că a aflat de la știri că se vor închide școlile. Eu care eram prinsă în febra pregătirilor cu 8 martie, lucram de cinci zile în florărie și nici nu mai știam ce-i cu mine, am zis că e o farsă. Nici nu îmi imaginam cum ar arăta o situație de genul acesta, până nu a trebuit să rămân acasă cu cei doi copii. Greșeala mea a fost că trei zile m-am uitat non-stop la televizor și am văzut tot ce nu văzusem în ultimele două luni. Și m-am panicat. Soțul meu era pregătit să facem provizii, să fim gata de carantinare îndelungată și în condițiile în care trebuia să ne izolăm toți patru acasă am tot glumit că familia noastră nu va supraviețui. Dar soțul meu a plecat la seviciu fiindcă era nevoie de el iar eu am reușit să petrec timp minunat alături de copii mei. N-aș mai vrea o pandemie, dar o pauză așa de o lună odată la trei ani ar fi binevenită.
Am văzut și partea bună din această vară fără nunți, ocazia de a socializa, de a ieși cu prietenii, lucru care de patru ani nu prea s-a întâmplat pentru că eu munceam la evenimente în weekend-uri. Anul acesta voi fi la terasă cu prietenii mei.
Și m-am schimbat și pe mine. Până de curând nu era despre mine ci doar despre flori, dar acum am realizat că aranjamentele și buchetele sunt făcute de mine și de sufletul meu. Chiar și în cel mai simplu buchet e o parte din mine, și livrez clienților emoția mea. Eu mă hrănesc din zâmbetele și din mulțumirile lor. Și dacă vezi partea plină a paharului, e minunat.
Cum vezi viitorul în acest tip de business și în industria în care activezi?
Nu cred că se vor schimba foarte multe lucruri. Poate că oamenii vor alege alt tip de servicii, o nuntă în aer liber, poate 150 de oameni în loc de 300. Eu încurajez evenimentele de familie, în variante mai restrânse unde mirii să nu fie nevoiți să mulțumească invitații ci să se simtă ei bine. Cât despre noi, antreprenorii din industrie, poate anul acesta stăm în standby, punem piua, cum ne-a învățat un psiholog drăguț la Stay Alive. Ne bucurăm sufletele mai mult, facem ce ne place nouă și supraviețuim cu un buget mai mic. E greu, dar nu împosibil.
Vezi o revenire în 2021?
Cred într-o revenire și o ajustare în 2021- mai puțin dar mai de calitate.
Acest material face parte in proiectul Dincolo de Mască, o inițiativă de documentare a realității locale, după ridicarea stării de urgență.
Echipa de proiect : Concept și condei- Oranjeria, Video: CineformaStudio, Foto : Sysphotodesign, Promovare Social-Media- Marva Business Solutions, susținut de Fundația comunitară Bacău.
Credit Foto: Sysphotodesign