Între timp, alături de parteneri, Fundația Comunitară Bacău a investit peste 25 000 euro în echipamente și materiale sanitare necesare spitalelor din județ în această perioadă. Dar dincolo de cifrele mari și cutiile cu echipamente sunt nopțile nedormite ale Gianinei, verificând asociații și inițiative, asigurându-se că banii merg pe mâini sigure și acolo unde este cu adevărat nevoie. 

Donațiile de echipamente sunt distribuite către spitale de către Fundația Comunitară Bacău

Dincolo de sume sunt sutele de telefoane prin care Mihai încearcă să înțeleagă realitatea din fiecare secție și fiecare spital, modul în care poate împărți 30 de combinezoane la 100 de medici și ce parteneri ar fi dispuși să investească într-un fond care să asigure educație, instruire și competențe. Aceste măsuri de siguranță care ne-ar putea proteja mult mai bine în viitor. 

Relaxarea nu a ajuns încă la Fundația Comunitară Bacău ci doar sentimentul de “urgență” a mai dispărut, acum că nu mai e zilnic o criză de echipamente. Dar treaba Gianinei Ozturk, Director de Programe, nu e nici pe departe încheiată.  

Care a fost rolul Fundației Comunitare Bacău în gestionarea nevoilor din comunitate, în contextul pandemiei? 

Ne-am reorientat resursele înspre situația de urgență și am conceput Fondul pentru Sănătate. Am înțeles din timp că aceasta va fi principala zonă afectată. Am strâns donații din comunitate pentru a susține instituțiile de profil. Un element important a fost și rețeaua națională de Fundații Comunitare. Am beneficiat de sprijinul acestei structuri și la rândul nostru am contribuit ca suport pentru mobilizarea națională. Un exemplu este platforma națională de fundraising RoHelp. Code for Romania în parteneriat cu Guvernul României, Autoritatea Pentru Digitalizarea României, Departamentul pentru Situații de Urgență și Federația Fundațiile Comunitare din România, a dezvoltat această platformă care pune la dispoziție un cadru sigur pentru donații. Fac parte din Comisia Națională de Validare a Fundațiilor și Asociațiilor care aplică pentru a se înscrie pe platformă și pentru mine a fost un context care mi-a confirmat încă o dată cât de importantă este activitatea ONG-urilor din România și ce impact au acestea pentru comunitățile noastre.

Alte parteneriate importante au fost cu Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), VeDem Just, Fundația Comunitară București – Fondul de Urgență ING.

Gianina Ozturk, omul care gestionează resursele

La un moment dat a existat efectiv o “vânătoare de viziere” în oraș.

Da, la un moment dat alergam prin Bacău după viziere, pentru că în faza de început a stării de urgență era o panică generală, iar cei care lucrau în spital aveau nevoie să se simtă protejați dar nu aveau cu ce. Așa că în primele zile am umblat să facem rost de viziere, măști și găseam câte 10, câte 20, câte 5 pe care le adunam și fugeam cu ele la Spital.

Cum ați acționat în perioada asta?

Am răspuns unor nevoi reale, acolo unde ni s-a cerut. Au fost niște săptămâni în care toată lumea a dat bani, a încercat să trimită echipamente de protecție, toată lumea a încercat să ajute, și am avut grijă să nu dublăm, lăsând zone neacoperite. 

De exemplu, la Ambulanță nu ajunsese încă nimeni când cei de acolo ne-au cerut ajutorul. Ei erau primii în lupta cu virusul, primii care puneau mâna pe bolnav și il duceau la spital, și lor le-am dus mai întâi dezinfectant, măști, viziere și mașini de spălat. 

Pentru unii poate părea ciudat să donezi mașini de spălat și uscătoare la Ambulanță, dar pentru ei era o nevoie reală. Oamenii aceia se duceau acasă cu echipamentul posibil contaminat și exista riscul să transmită virusul în comunitate.

Un reprezentant al Serviciului de Ambulanță Bacău preia echipamentele de protecție

Cum a răspuns comunitatea la apelul de strângere de fonduri?

Cred că fiecare a făcut tot ce putea să facă în perioada asta. Noi am făcut ce am știut mai bine- am susținut organizațiile și grupurile de inițiativă din comunitate. Am pus la dispoziția lor fonduri de finanțare naționale, număr scurt de SMS pentru strângere de fonduri și toți banii, în proporție de 100% s-au îndreptat către organizațiile locale. 

Directorul executiv al Fundației, Mihai Căprioară, privește cu ochi atent, de strateg și sociolog, întreg fenomenul. El mișcă comunitatea, asta știe să facă. Dar încotro? Înspre educație și adaptabilitate.

Mihai Căprioară, omul care mișcă comunitatea

Ați fost printre primii care ați decis amânarea evenimentelor, unele dintre cele mai mari din oraș, de altfel.

Da, am amânat Swimathon, Semimaraton, 8 Hours over time, Cupa Companiilor la Fotbal, adică evenimente mari de fundraising pe care le avem în fiecare an. Dar am schimbat rapid optica pentru că ne pliem pe nevoile comunității, iar acum ne îndreptăm atenția spre sănătate.  

Am investit alături de partenerii noștri 25.000 euro în echipamente și materiale sanitare – și toate acestea s-au dus către Serviciul de Ambulanță Bacău, Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Municipal Onești, Spitalul din Buhuși, Crucea Roșie Comănești. De asemenea, am finanțat ajutoare sociale prin proiectele Fundației Yana Bacău, Asociația pentru Relații Comunitare Piatra-Neamț și pentru diverse alte persoane fizice afectate grav medical în perioada aceasta. 

Dar ne gândim și la viitor, iar viitorul înseamnă sănătate. De aceea ne regândim Fondul pentru Sănătate astfel încât să corespundă unor nevoi strategice de dezvoltare puternică a sectorului medical și a capacității doctorilor de a avea un cuvânt de spus în sistemul sanitar. Investim în educație în perioada următoare, și încercăm să concentrăm resurse pentru un proiect în online astfel încât profesorii să poată utiliza educația online la adevărata ei valoare. Suntem în plin proces de restructurare a modelului de business și a modului în care intervenim în comunitate. 

Ce înseamnă să regândești o strategie într-o perioadă de ”panică” ? După ce itemi te reorganizezi?

Schimbi mai degrabă modelul în care poți să abordezi lucrurile în comunitate. Dacă până acum aveam o întâlnire cu 50 de experți la 8 hours over time, în acest moment investim în zona asta de întâlniri și comunități online. Dacă până acum vroiam să construim un comitet în zona medicală, în acest moment investim într-o platformă de comunicare a doctorilor cu pacienții, alături de Isscco și Pediatrica. Deci folosim resursele online, disponibile și sigure în acest moment, în așteptarea clarificărilor de context.

Doctorul Mihai Galinescu preia echipamentele pentru secția de Chirurgie Pediatrică a Spitalului Județean Bacău

Și într-o situație de criză, în care toată lumea a tras obloanele, a dat în șomaj tehnic, a pus pe hold, cum și de unde își mai găsește comunitatea resurse să se ajute și să se autosusțină?

Evident, lucrurile acestea vin din niște relații care sunt deja închegate între Fundație, agenți economici, diverși lideri din comunitate care ne fac să sperăm că dacă am putut acționa bine și în situație de criză, o să putem acționa și mai bine și mai eficient în situația în care lucrurile vor intra într-o oarecare normalitate. Ne uităm nu doar la contextul local, încercăm să aducem resurse și din afară, de la București, de la Cluj, atât ca know-how cât și ca parteneriate generale în care să mișcăm lucrurile.

Cum arată  ”the new normal”? Cum o să ne întâlnim, desfășurăm și cum vom fi comunitate în perioada următoare?

Noua normalitate este mai degrabă axată pe ideea că lucrurile nu sunt sigure. Acționăm într-un mediu ceva mai confuz și mai neclar, în care acțiunile noastre vor fi un pic mai puțin strategiece, pentru că strategia merge foarte bine pe cadre calme și sigure. În momentul de față e important să fim mai reactivi în scopul pozitiv al cuvântului, să acționăm repede în funcție de urgențe și de clarificările mediului care apar mereu.

Donațiile sunt împărțite în funcție de nevoile spitalelor din Județul Bacău

Cum ai trăit tu această perioadă?

De obicei acționez destul de mult, iar în acest timp în am avut șansa să fiu așa, puțin mai în spate, mai în expectativă, să gândesc diverse moduri în care am putea să acționăm.

E ceva ce te-a învățat perioada asta de ”urgență”?

Am rămas cu ideea că viața e marcată de insecuritate, dar că asta îi dă și valoarea. Dacă lucrurile ar fi sigure și certe, atunci poate că nu am mai putea să ne bucurăm de nimic.

Acest material face parte in proiectul Dincolo de Mască, o inițiativă de documentare a realității locale, după ridicarea stării de urgență.

Echipa de proiect : Concept și condei- Oranjeria, Video: CineformaStudio, Foto : Sysphotodesign, Promovare Social-Media- Marva Business Solutions, susținut de Fundația comunitară Bacău.

Credit Foto: Sysphotodesign